GENEL BİLGİ ve rejimin iddiası
Şener Dursun Serbest Meslek ile uğraşıyordu. 15 Temmuz gecesi Ankara’daydı. Darbeci olduğu iddia edilen askerlerin eylemleri sonucunda vefat ettiği söylendi. Ancak sonuçlanan soruşturma ve yargılamalar maktulün ölümünün 15 Temmuz olaylarıyla ilgisinin olmadığını ortaya koydu.
GERÇEK ÖLÜM SEBEBİ
Aşağıda Yeni Şafak gazetesinde yer alan görselde maktulün askerlerin eylemleri neticesinde öldüğü ve darbe şehidi olduğu gibi bir yazı yer almaktadır. Bu yazı aslında sorumluluğun askere yüklenemeyeceğinin itirafı niteliğindedir. Çünkü ölümün; sebep sonuç ilişkisi bakımından ”darbe” niyetiyle hareket eden şahısların silahla ateş etme, bombalama, tankla ezme gibi eylemleri sonucunda olması beklenir. Oysa burada ölümün doğal nedenler kaynaklı ve kalp krizi olduğu yer almıştır ve otopsi raporu bunu desteklemiştir. Yetkili yerel savcılık tarafından askerler aleyhine açılmış bir dava da bulunmamaktadır.
Devam eden süreçte Genelkurmay Çatı Davası adıyla sözde darbeyi planladıkları ve uyguladıkları iddiasıyla Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu öne sürülen askerlerin yargılaması yapıldı. Bu yargılamada Yurtta Sulh Konseyinin varlığı temellendirilemediği gibi birçok hukuk faciası yaşandı. Adı geçen maktul örneğinde olduğu gibi, yerel savcılık incelemesiyle 15 Temmuz kapsamında kovuşturmaya gerek olmadığı tespit edilen maktuller için Çatı mahkemesinde sözde konsey üyelerine müebbet istendi. Bu skandal olayın arkasında, 15 Temmuz gecesi yaşanmamış olayları yaşanmış gibi tutanak altına alan Savcı Serdar Coşkun vardı. Tabi iddianameye delil olmaksızın sadece isimlerin konması, mahkemece yetersiz görülerek sözde konsey üyesi askerler bu ölümlerden muaf tutularak dosyanın tefrikine (ayrılmasına) karar verildi. Tefrik edilen davaya ait Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi 2019/9 Esas sayılı tensip zaptında, bu ölümlerle ilgili 15 Temmuz kapsamında kamu davası açılmadığını görülmüştür.
Türk Yargı Sistemi üzerinde bağımsızlık ve tarafsızlığı etkileyecek baskıların bulunduğu genel kabul gören uluslararası raporlara yansımıştır. Bu baskılara rağmen yerel savcılığın dava açmaması ve Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyaları tefrik etmesi, tüm 15 Temmuz ölümleri ve bunlara ilişkin delillerin bağımsız, tarafsız ve vicdani bir bakışla tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca 15 Temmuz’u izleyen dönemde bazı ulusal yayın organlarının gerçeği araştırmadan maktulün ölümüyle ilgili insafsızca haberler yaptığı ve bu haberlerin bir iftiraya dönüştüğü çok açık bir şekilde görülmektedir.
SONUÇ: Başsavcılığın kararı açık bir şekilde maktulün ölümüyle sanıklar arasında bağın kurulamayacağını ortaya koymaktadır. Ancak her 15 Temmuz yıldönümünde 251 ölüme vurgu yapılarak, yargının sorumsuz tuttuğu kişilerin bile linç ediliyor olması anlaşılabilir değildir.
Yukarıda delillerini ortaya koyduğumuz dosyayı YouTube slayt videosu şeklinde takip edebilirsiniz.